Archive for February, 2009

Last swimmy lesson

“yeah”….

After completed my 10-lessons of “swimmy” class…Now, I managed to swim properly…Back to the first class, huh..My problem is, I’m unable to float..always sink and sink..but…now, I have problem to sink…its weird..because my body coordination knew the right spot to float…

undefined

Because last time Instructor asked me to “dive” and hold breath and swim as far as I can..Yup…the pressure increase with depth decrease…yeah..we learned that in Pyshics…No no..its not P=FA..its different..that one is something else..:roll:

undefined

I asked a stupid question to instructor..while I know the answer already..haha

Me: Sir, If I hold my breath and dive..The water wont go inside meh? (wiping face)
Instructor: No lah…Where got..U just feel slight pain/uneasy something like that.
Me: oo..ok2..

I just practiced 4-5times…and…I’m ok with that..

undefined

undefined

So…in future, there will be no more swimmy lesson..ehehe…already finished/graduated maa..from lemas to can swim…arrr..relieved!!

Eragon…

(Picture taken from Berita Harian newspaper 20/2/009)

null

null

null

Eragon, 1000meanings to me

. . . .

Dim khai fei kei ho yi fei?:>>:))

88|:))

ehehe…yesterday I “disturb” few frenz asking ” Dim Khai Fei Kei ho yi fei “…

and..their answers are :

undefined

Low Bok Keong also kena kacau…but I’ve deleted the message..haha…:P;D

P/s: Chang ngah mang..haha…I used to “ejek” her Chang ngah miang..(hamsap):>

Taekwando V3

Today is my 4th class for this month…:) and yeah..I’ve learned so many things for now…during the class, yes, you might feel exhausted coz u r required to jump and do stunts..As for me, I’m sweating like a pig..|-| haha..but, learning taekwondo is something that u can enjoy..

I’m quite lucky because I’m training/learning with black belt senior..which is much higher higher rank than me..So, there are few steps I managed to “cover” for this rank..I mean, more advanced from what I should learn…:>>

As for me, I’ve told Master Lee that I’m going to pursue my study at APFT on April, due to the reason, he will/wish to teach me faster than others for me to catchup before April..He asked me to come on Tuesday (Senior Black Belt) and also Saturday (Adult/Children below black belt rank)…

As for today, what do I’ve learnt is how to “block” people from punch and kick me.., “walking stunt”, L stunt, kicking stunt(waa, I think similar to flying kick :p) and one more…but I dont remember the stunt name..but somehow, I think, its related to “scissor”? Am I right?


(<i>I think my movement is the same as the video above..black belt?But, I’m still a beginner, white belt)</i>

and..and…I will regret for the rest of my life IF I didnt join this class earlier..thank god I made the right decision..

After learning taekwondo, I personally feel that
1)My level of confidence is great increasing
2)I know what to do when I’m “under attack”…Last time, hell no…:P
3)I can exercise more often…
4)Respect instructor &amp; senior is very important as well as discipline..

not to forget, very friendly senior which they welcome me to join…:yes:

and thats it..I need to rest for now..

thx for visiting this blog.

English Blog

hola…

Today I decided to change my Blog language from BM to English in order for me to improve my language skills..so that if I don’t know what the word that I want to write, i can refer to Dictionary..

and…

thx for visiting this blog..

do drop some comments if u seen any wrong grammar here..Constructive comments are welcomed..I’m learning..no worries..

p/s: This blog was built for me to share info’s to visitors. Pls leave this blog if you find some of the post made u upset for nothing…?:roll:

Fish Pond…

yeah…its has been almost 4months i didnt come to Cheras Fish Pond, around 2mins from my house…
null

Today i just accompany my sis to jog..no..i didnt jog..haha..instead..i play a kite/layang2….

null

The kite was bought at the fish pond and cost around RM7..haiz..(for kids)(i just help it to fly…this is not a pilot do):oops:

null
Ready..

null
and yeah….can u see that?:>>

To fly a kite, its using a very simple principles..play at open area (no man made turbulence)..no trees &street light…and…make sure the day, have some winds..we need “relative wind” to fly kite..


Fly a kite is just like fly an airplane..obviously an airplane doesnt have the flat surface (upper) like kite..haha..

Swimmy, the 8th class

Referring to the title, this is my 8th class..so, there are only 2 classes left for me to practice and make it more perfect…

ehh…why the heck am i speak in english?Never mind..Shows no difference…as long as you understand what i’m trying to say right here..B)

Today, the practice is the same..no addition of skills,…push n glide..and breath…the only thing is..Now I’m able to swim from end to end of the “swimmy” “pull“…

haha..from lemas to not lemas now…:>>|-| yeah..

null

null

and…and…swimmy made me reaally tired..extremely tired/exhausted..right after the class..”we”, my sis & i & her children (also tumpang swimmy) went to BRJ to have some “meals”…

null

null

thats it…right after finished..i sent them back home…..

penat…

Taekwondo V2

wachaaa…hari ni blaja lagi taekwondo…tapi hari ni lain skit..takde org yg black belt…meaning..sume still beginner..ada 4 orang baru je masuk..=white belt..cam aku..tapi..kat situ..aku plg tua..ahaha..

tapi..ada yg green/red belt kat situ…semua budak2 lagi..dlm 9-11 thn..haya..

null

null

mcm biasa..sesi dimulakan dgn warmup…tapi kali ni tambah skit beberapa bende..:))

sakit?krem?— ni perkara biasa…tapi hari ni..dia suruh duduk mcm bersila..kaki kiri bertemu kaki kanan…pastu dia tekan lutut kau sekuat hati dia..dan kita pula sakit sekuat hati…:>> aku hanya tahan dlm…12saat..pastu aku ckp..”cut-cut”..haha:oops::>

tapi..waa…mcm biasa..seronok blaja ni..ehehe…blaja brenang pun seronok..skrg ni dari pada lemas kepada tak lemas..haha..:>:roll:;D

dah bley berenang la dari ujung ke ujung tanpa men”cicah” kaki..88|

k..chow..:!:

null
Fuyo…aku pun nk blajar yg ni..haha..terbang …88|:)):>>|-|

Braces

Well…setelah “terpaksa extract 1 gigi..(kalau x mmg xperlu extract 1 gigi, sbb jenis braces ni yg new generation..later i explain)

Seperti aku difahamkan oleh doktor…Ada 2 jenis braces
a)warna warni atau hampir sama warna dgn gigi
b)besi yg mmg besi..

Kelebihan
a)
i) Bila pakai, nampak mcm tak nampak..haa…tu kelebihan dia
ii) Murah sikit berbanding dgn (b)

b)
i)Hasil yg cepat..kira-kira 1 tahun
ii)Tak perlu cabut gigi (kes aku kene cabut 1 je..”terpaksa

Kekurangan
a)
i) Kene cabut 4 batang gigi aje
ii) Lambat..makan masa kira-kira 2 tahun
iii)Kene kerap checkup
iv)Katakan wayar tahan sehingga 4minggu, kalau x gi tukar, wayar dia dh takde flexibilty untuk “align”
b)
i)Bila pakai, mmg obvious pakai braces..
ii)Harga lebih mahal berbanding (a)
iii)2bulan skali gi checkup
iv)Kalau terlewat, wayar masih bertahan dan berfungsi..

(sumber : Pakar Bedah Oral & Maksilofasial / Orthodontist Specialist)

Jadi, atas pilihan sendiri…aku pilih (b), nasihat doktor pun suruh ambil (b)…sbb kesan yg cepat walaupun mahal sikit..Brapa rege?Nanti aku gtaw..

Jadi, syarikat yg bekalkan braces ni ada hubungi aku ckp nk hantar pada hari ni..aku ckp OK la kan..lagi cepat lagi baik..

Seperti yg dijanjikan…syarikat tu hantar sorang sales “pompuan” dtg umah..bagi la barang tu..check check invoice…harga dia adalah RM1533.20

null
Well, nk ckp terkejut tak jugak..sbb doktor kat PGAT dh gtaw, this braces will cost u around RM13xx and above..

So aku byr guna cheque…:|

Nak kata mahal..takley gak..sbb dia bagi diskaun sbb dijual untuk “Angkatan Tentera Malaysia“, yup..walaupun aku bukan ATM, tapi ada la privelege dia skit2:>>;D

Hurm..kalau buat kat klinik swasta..same material..tapi will cost around..err…RM4 thousand?

null

null

null
The things

Jadi, skrg ni nk tunggu pakai je…huhu..quite scary tgk dawai2 dia…aaarrr…sakit ke??|-|:'(

Budaya Hari Kekasih bercanggah syariat Islam

Hari ni aku terbaca satu artikel yg aku rasa aku patut kongsikan dengan orang Islam yang lain diluar sana yang mungkin sesetengah tidak tahu tentang erti sebenar “Hari Valentine”..

Mungkin zaman remaja mcm skrg ni, org kate ape..standard arr..celeb je apa2..tp..baca artikel yg aku ambil dari Berita Harian.
null

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Agama/20090211230344/Article/index_html

Sambutan 14 Februari sebenarnya banyak berkaitan amalan ritual penganut Kristian

TIBANYA 14 Februari tidak lengkap tanpa peringatan supaya umat Islam tidak menyambut Hari Kekasih atau Valentine’s Day yang sudah menjadi sebahagian budaya masyarakat khususnya generasi muda sekarang.

Ada berpendapat usah dibangkitkan isu itu kerana hanya akan menjadi pencetus kepada amalan bercanggah dengan syariat Islam. Namun, ada baiknya dibincangkan perkara ini sebagai peringatan kepada mereka yang sudah memasang niat untuk meraikannya.

Malah, ia sebagai penjelasan kerana ada yang cuba menghalalkan sambutan Hari Kekasih ini supaya perancangan meraikannya tidak dipandang serong dengan pendapat, ia adalah hari untuk menterjemahkan perasaan kasih sayang bukan saja kepada kekasih, malah juga keluarga serta sahabat handai.

Hakikatnya, apa juga alasan diberikan untuk membolehkan Hari Kekasih disambut terutama oleh golongan muda Islam, Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) memutuskan bahawa amalan menyambut Hari Valentine adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam.”

Buku Elak Sambut Valentine’s Day terbitan Jakim membincangkan secara lanjut alasan mengapa umat Islam dinasihatkan supaya tidak meraikan hari yang mengambil sempena nama paderi besar Kristian Saint Valentine.

Berdasarkan fakta dalam buku itu, bagi merungkaikan isu kenapa umat Islam perlu elak menyambut Hari Kekasih, ialah dengan mendalami dan memahami apakah maksud Valentine itu sendiri serta asal usul ia menjadi sebuah perayaan.

Valentine dalam bahasa Inggeris atau Valentino dalam bahasa Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud: kuat, aktif, sihat dan seumpamanya (laman web Behind The Name: The Etemology dand History of First Name).

Menurut sejarah pula, perkataan Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu Saint Valentine. Jasa beliau yang berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri.

Justeru, 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan itu dengan dinamakan hari Valentine.

Ada tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine. Pertama, Hari Valentine bermula ketika pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti orang Juno, ratu kepada dewa dan dewi Rom.

Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisional masyarakat Rom iaitu mana pada malam pesta berkenaan, nama gadis Rom ditulis atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 masihi, St Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270 masihi). Pada waktu itu Raja Claudius membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terbabit dalam peperangan.

Menyedari hakikat itu, St Valentine dan St Marius mengahwinkan orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan itu, St Valentine ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari tahun 270 masihi.

Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St Valentine sebagai upacara keagamaan.

Pendapat ketiga pula menyatakan Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope.

Apabila St Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal Protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St Valentine adalah paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin.

Tindakan St Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih untuk St Valentine sendiri.

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine adalah perayaan keagamaan yang disambut orang Kristian. Malah jika merujuk kepada kenyataan pihak Kristian hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual dalam agama Kristian.

Laman web Spiritrestoration,org : The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah tajuk Pengertian Hari-Hari Suci Keagamaan indeks Saint Valentine’s Day menyebut: Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian. St Valentine adalah syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di Amerika Syarikat sebagai perayaan cinta di zaman sekular.

Termaktub dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa juga versi berkenaan dengan St Valentine, kesemua mereka dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut: ‘sekurang-kurangnya ada tiga orang St Valentine yang berbeza, semua mereka adalah syahid, ia disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.’

Berdasarkan fakta itu, jelas sekali Hari Valentine adalah perayaan yang menjadi amalan ritual agama Kristian. Ini sekali gus bercanggah dengan prinsip Islam yang tidak membenarkan umatnya meniru identiti atau cara hidup agama lain lebih-lebih lagi dalam soal membabitkan akidah Islam.

Islam sangat prihatin serta menginginkan supaya umatnya mempunyai identiti tersendiri dan berbeza dengan umat lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain.

Dalam erti kata lain, umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan amalan ibadat agamanya dengan akidah dan ibadat agama lain.

Firman Allah yang bermaksud: “Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat dan secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.” (Surah al-Kafirun, ayat 1-6)

null

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal bersifat individu seperti dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan yang dikhuatiri bercanggah dengan identiti dan syariat Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami maka ia akan ditolak.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

null

« Previous entries