General Handling 8 (SOLO)

Total Hours : 30:00

Aircraft : DA40

Registration : 9M-NRA

Instructor : SOLO

My planned take-off time was around 0730HRS. I woke up early in the morning and first thing I did was, see the “sky”.. No signs of rain and expecting good visibility. Making my hope to fly higher today. My aircraft for today’s exercise was 9M-NRA.

More info about ATIS

As usual, before every flight, I did the pre-flight check. But one thing I hate the most. To test the “Stall” horn. I need to suck the “stall hole” situated at the left wing. The problem is, normally the hole will be fully filled with “water” especially for every first sortie in the morning, which I will suck during the test. But what to do, I still need to check the stall warning.

Fine weather

After I completed the pre-flight check including fuel drain, went to the aircraft and everything was normal. Taxied to holding point Charlie,

Tower : APAC 2458, are you ready for immediate departure?

Me : Affirm,Sir APAC 2458

Tower: APAC 2458, Line and backtrack runway 10 for immediate departure.

Me : Line and backtrack runway 10  immediate departure, APAC 2458.

What I heard was, Fireflyz 2060 is ready to land. I safely airbone and track to Bachok to perform my GH exercise. This time, I practiced more on Steep Turns which I’m quite weak at the moment. I cant maintain 2000feet while doing the steep turns. Always descending/climbing +/-20feet to 60feet. After practiced for a quite some time, I did other exercises as well just to use up the hour given.

Initially, I hold at Bachok after requested rejoin to land due to traffic at 1500feet and 2000feet. After around 5mins of holding, Tower cleared me to join via KB town as standard procedure. Overhead KB Town, I hold again at 2000feet.

Tower : APAC 2458, advised one traffic DA-40 holding at 1500feet.

Me : APAC 2458, copied traffic.

I was looking at the traffic and I saw the aircraft. I maintained visual and follow the aircraft. It was APAC 11. My batch mate flew Navigation with Capt Amrul this morning.

After APAC 11 cleared to join early downwind, I was cleared number 2 for approach. Safely touched down 1 hour after my takeoff time =).

After touched down,:

Tower : APAC 2458, vacate via charlie contact ground.

Me : Vacate charlie contact ground, Thank you sir.

I pressed the radio “change” frequency button one time and transmit

Me : Ground , APAC 2458 holding charlie, request taxi to dispersal

and I got replied from Tower;

Tower : APAC 2458, contact ground 121.6

hahahaha….malu nya! Lucky ATC tak marah.Sorry

Me : Contact ground 121.6, APAC 2458.

It was my fault actually, the frequency didn’t change from Tower to Ground =p.

That’s it.

Nice flight no snag.

(I still practiced safe flying while taking the picture. My first priority is to control the Aircraft. Aviate Navigate & Communicate. If you have any issue pertaining to any picture, please do inform me.)

Advertisements

2 Comments »

  1. Mohd Faeiz Said:

    Hye abg…sy ska sgt bca post2 abg…
    Abg..sy nak tnya bleh pkai ke tiga cra ni?…t’utamany yg cara ke 3 tu
    ..pe pndpt abg..??

    Terdapat 3 cara bagaimana seseorang itu boleh menjadi seorang juruterbang iaitu:-

    1. Menyertai program juruterbang kadet di syarikat penerbangan
    2. Membiayai sendiri lesen PPL, CPL dan Frozen ATPL
    3. Memohon kemasukan ke program kadet dengan PPL sahaja.

    Cara pertama adalah paling sukar kerana lebih kurang 1% calon sahaja yang akan berjaya. Sebagai contoh, permohonan program kadet juruterbang British Airways mencapai sehingga 10,000 permohonan tetapi hanya 100 orang sahaja yang akan berjaya pada peringkat akhir. Hanya calon yang terbaik sahaja akan terpilih.

    Cara kedua adalah lebih mudah berbanding cara pertama jika ibu bapa anda mampu menampung yuran pengajian anda. Biasanya yuran utk mendapatkan Frozen ATPL di Malaysia adalah lebih kurang RM 240,00 hingga RM 300,000. Dengan Frozen ATPL, anda tak perlu mencari kerja, tapi syarikat penerbangan yang akan menawarkan pekerjaan kepada anda.

    Cara ketiga sesuai bagi mereka yang mendapat keputusan ‘kurang cemerlang’ dalam SPM dan kurang berkemampuan dari segi kewangan. Dapatkan lesen PPL sahaja. Kos pengajian lebih kurang RM 40,000 (bergantung kepada sekolah penerbangan) dan mengambil masa 4-6 minggu. Dengan PPL sahaja anda sudah layak mendapatkan tempat untuk ditemuduga bagi menyertai program kadet. Biasanya calon yang mempunyai PPL lebih mudah terpilih kerana dapat menjimatkan kos latihan yang akan ditanggung pihak syarikat.

    Mengapa cara ketiga lebih mudah bagi mereka yang kurang cemerlang dalam pencapaian akademik?

    Sebagai contoh:

    Zul merupakan seorang pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan SPM. Ali pula mendapat keputusan ‘atas pagar’ sahaja. Tetapi sementara menunggu keputusan SPM, Ali telah mengambil kursus PPL (Private Pilot Licence) selama beberapa minggu manakala Zul hanya duduk di rumah atau bekerja sambilan.

    Selepas mendapat keputusan SPM, Zul dan Ali membuat permohonan ke program juruterbang kadet di syarikat X. Zul mempunyai kelebihan SPMnya manakala Ali pula mempunyai PPL. Siapakah yang lebih mudah terpilih?

    Semestinya Ali. Mungkin anda tidak percaya, bukan? Ini kerana pihak penaja dapat mengurangkan kos pembiayaan latihan juruterbang kadet jika mereka memilih Ali. Ali sudah mempunyai latihan asas juruterbang dan hanya perlu mengikuti kursus lanjutan iaitu CPL (Commercial Pilot Licence) dan Frozen ATPL (Airlines Transport Pilot Licence).

    Berbanding Zul yang mempunyai SPM sangat cemerlang tetapi kerana tidak mempunyai asas penerbangan, beliau lebih sukar terpilih kerana pihak penaja perlu menanggung kos latihan PPL.

    • rezolles Said:

      Faeiz,

      Cara 1 hingga 3 semua boleh diguna pakai. Tetapi, bergantung pada keadaan individu seperti dari sudut kewangan. Cara No.1 adalah yang terbaik diantara yang lain. Sebabnya, kos akan ditanggung oleh airlines dan juga jaminan kerja selepas tamat latihan (bond).
      Cara No.2, boleh diterima jikalau keadaan kewangan mengizinkan seseorang untuk mengambil lesen PPL dimana-mana kelab penerbangan. Dengan adanya lesen PPL, ini memudahkan lagi proses untuk dapatkan lesen CPL. Tapi, saranan saya, kalau boleh, terus ambil PPL di sekolah penerbangan dan teruskan dengan CPL untuk mengelakkan kos-kos tambahan yang mungkin dicaj. Sila rujuk kepada pihak yg berkenaan.
      Cara No.3; mmg betul Ali mempunyai kelebihan dari segi dapatkan lesen PPL. Tetapi di ingatkan, semasa memohon bekerja di syarikat penerbangan ; Cth : MAS/Airasia/Fireflyz dan sebagainya, keputusan SPM atau akademik yang tertinggi di ambil kira, walaupun dia sudah ada PPL/CPL dan sebagainya. Ini kerana, asas akademik pun penting. Sebelum layak untuk masuk ke sekolah penerbangan, semua pemohon hendaklah menghantar surat permohonan ke Jabatan Penerbangan Awam untuk “approval letter” tersebut dan mestilah mematuhi syarat-syarat minimum pencapaian akademik.

      Nota:Dengan Frozen ATPL, anda tak perlu mencari kerja, tapi syarikat penerbangan yang akan menawarkan pekerjaan kepada anda.
      Penyataan diatas bergantung kepada situasi, jika anda dibawah program kadet airlines, pekerjaan memang sedia menanti. Tetapi untuk “private cadet”, mereka harus mencari kerja setelah tamat latihan.

      Terima Kasih


    { RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    w

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: