About

My name is Mohd Noor Arni and my nick name is Rezolles..(Pronunciation; ri-zo-les’), 21 y.o this year.

My ambition is to become an Airline Pilot since Form 3. I was exposed to aviation world since then. My interest to become a pilot developed after playing Microsoft Flight Simulator (during that time was FS2002 & now the latest is FSX). By playing the game, I get to know the basic equipments and skills to fly. Besides that, my other interest are Photography and Human Physiology knowledge.

Currently, I’m studying at Asia Pacific Flight Training, Kelantan. I started my course on 6/4/2009.Passed Private Pilot Examination & Department of Civil Aviation Technical (DCA-T) Exam, CA-6 and CA-2 Exam. I’m a Diamond-40 flyer =p. Expecting to graduate somewhere around 2011.

Before I went to APFT, I’ve tried my luck with Malaysia Airlines Cadet Pilot Programme in 2008. I managed to passed the psychomotor test but failed on the second stage which is Psychometric Test.. However, I feel grateful and considered myself lucky because being called to sit for those test.

I would like to sit for that test again IF I were given a chance which they’ve opened back the cadet pilot recruiment on last 3/4/2010.

Also, in future, I want to have a chance to apply with AirAsia. The world’s best low cost carrier. So far, I think they deserved the title because I’ve experienced their hospitality as well as their brand new Airbus. It’s true that “Now Everyone can fly” and of course as a passenger only..not ”to fly’ the Airbus =p

 

I think, that’s all for now.I will try to keep my blog updated. Thanks for visiting my blog

Last updated : 14/03/2011

Advertisements

18 Comments »

  1. Halim Said:

    assalamualaikum..blog pling menarik..especially for remaja yg bcita2 nk jadi pilot mcm abg..byk informasi yg bguna sy dpat dri abg..blog nie byk mndorong sy jdi juruterbang..hmpir tiap2 hari sy baca blog nie..skarang nie umur sy baru 16 thun (2010)..thun dpan sy SPM..sy dh pun rncg nk apply ntuk MAS cadet pilot intake for 2012..family sy sderhana je..so,sy mmg perlukan sponsor/scholarship..sy dah pun bce smua ctatan abg spnjg abg tulis blog nie..sy tau smua klayakan yg diperlukan ntuk jadi pilot..tpi sy still nk tahu lebih terperinci mcm mne MAS/AA pnye intake..sy hrp abg dpat jwb soalan2 sy =>

    -mcm mne nak dpat application form ntuk MAS/AA cadet pilot?
    -kat mne sy boleh dpat application form tu?
    -ble application form tu akn dkeluarkan?
    -brapa intake dlm stahun?
    -mcm mne nk dpatkan MARA scholarship?

    sy harap abg x mrh sbb sy byk tnye..hehe..
    sy harap abg dpat tlong & kongsikan pendapat abg dgn sy..
    terima kasih..

    -muhammad halim bin jaapar

    • rezolles Said:

      W’salam. Kepada Adik Halim,

      Terima kasih kerana setia membaca blog yang tak seberapa ini. Berikut adalah jawapan untuk soalan yang diutarakan:

      -mcm mne nak dpat application form ntuk MAS/AA cadet pilot?
      Jawapan: Untuk borang permohonan kadet MAS/ Air Asia, selalunya mereka akan iklankan di surat khabar ataupun di laman web (seperti Monster (MAS2010) atau di laman web AirAsia.com (career), jadi borang permohonan boleh didapati disitu berserta dengan maklumat lain seperti kelayakan dan tarikh tutup.

      -kat mne sy boleh dpat application form tu?
      Jawapan : Rujuk jawapan atas

      -ble application form tu akn dkeluarkan?
      Jawapan : Borang permohonan selalunya dikeluarkan semasa mereka membuka pengambilan kadet baru.

      -brapa intake dlm stahun?
      Jawapan : Ini bergantung kepada banyak faktor seperti quota dari syarikat penerbangan itu sendiri dan juga faktor kewangan.

      -mcm mne nk dpatkan MARA scholarship?
      Untuk dapatkan pinjaman pelajaran dari MARA, boleh berhubung dengan pihak MARA (BAHAGIAN PENGANJURAN PELAJARAN). Abang tak pasti sama ada mereka masih buka untuk “course” juruterbang CPL/IR.

      Harap dapat membantu.

      Terima kasih.

      • Halim Said:

        terima kasih..sy masih keliru mcm mne procedure nk apply nie..dlm blog abg, abg anta surat kat DCA dlu kan?then abg sruh pegi medical checkup..yg tu untuk yg tak de sponsor eh?klau lah kputusan SPM sy kluar nnti,sy patut anta surat kat DCA dlu atau tunggu iklan MAS/AA untuk apply borang permohonan?

      • rezolles Said:

        Halim, surat kebenaran dari DCA memang diperlukan sama ada ‘self-sponsored’ ataupun dibawah tajaan syarikat penerbangan. Bezanya, jika dibawah tajaan syarikat penerbangan, mereka akan uruskan untuk dapatkan surat dari DCA.

        Saranan saya, bila sudah dapat keputusan SPM, hantar surat ke DCA dahulu untuk dapatkan surat pengesahan (approval letter) barulah ikuti langkah lain.

        Terima Kasih

  2. saffy Said:

    hye arni,im saffy.boleh i jadi kawan you?ur bloq very interesting especially about aviations.if you dont mind,do you have YM OR MSN.?

    • rezolles Said:

      Hi Saffy,

      Saya jarang ON YM dan MSN. Untuk sebarang pertanyaan boleh post di blog ini. Insyallah saya akan reply secepat yang boleh..

      TQ

  3. saffy Said:

    dekat APFT ade women pilot tak?
    if i tak da basic lgsung in fizik,chemistry and etc
    boleh ke i ambik course nie? i da bace all the process in ur bloq,but so many test to do.
    if i tak da basic ,susah tak u rasa i nk study all the subject?

    • rezolles Said:

      dekat APFT ada women pilot, tp under air asia.
      Kalau takde basic in physics mungkin susah sedikit sebab formula di gunapakai.

      • saffy Said:

        ouh okay.
        thx the informations.
        what the different air asia and yours?
        if i nak apply ,boleh ke straight away pgi apft and apply it.?

      • rezolles Said:

        Kalau dibawah air asia, bila dah tamat latihan, terus bekerja dengan air asia. (Contract Bond).

  4. bad Said:

    hi Rezolles. I’d like to ask, what will they ask during the interview before I can get into the flying school? could you give me few tips for the pilot interview. because I don’t know much about aircraft, so I guess I gotta do a lot of research.

    thank you.

    • rezolles Said:

      Bad,

      For the interview questions, you can refer at http://www.askcaptainlim.com as they have compiled enough common interview questions there. My friendly advice, if possible, before you join as a cadet pilot, just familiarize yourself with Microsoft Flight Simulator. It will help you a lot. Trust me.

      Fly safe~

  5. amirul Said:

    abng, sy dari kecil lagi mmg nak jadi pilot and tahun ni sy akan amik SPM(2011). Sy nak try la microsoft flight simulator tu, tapi sy cari tak jumpa. dekat mana boleh sy dapat kannya?

  6. balqis Said:

    hai,sy bru 16 thun.sy minat sgt bidang nih.tapi tak tahu mndalam sgt bidang nih.mcm mane nak apply?

  7. HardsRay Said:

    Great Blog. I’m Hazry and pilot is my ambition since i was kid. However, i’m not went for MAS calling on 2007 (physcomotor test ) coz they infrom me late. Besides, my hometown area are too far to reach mail sent by MAS. Now, i’m taking degree in of Computer Engineering at local university (UMS).


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: