Archive for Dental

We have moved..!

Dear readers,

I would like to inform you, with effective of 12/05/2011, I will move this blog to a new blogspot address. As far as I’m concern, blogspot provide more features compared to wordpress . Rest assured that this blog will not be deleted, as some of the pictures link are from this wordpress address. Be advised, no more update will be provided here at rezolles.wordpress.com .

My new blog address => http://rezolles.blogspot.com

Dental Appointment

I’m not so sure how many times I’ve been there..For my checkup..Well, for today’s appointment, was scheduled at 0930HRS. I departed from home around 0800HRS.Which mean, I have approximately 1hour and 30mins to spend on the road =p


Oh by the way, forgot to mention, my destination is to Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Wangsa Maju.

MRR2 traffic in the morning


After spent about 35mins at MRR2, I took the exit near Ampang Point and heading to Jelatek.

Ampang Point exit

Near Jelatek

1 lane closed

Nearly there…Approximately 30mins left

I’m here.. =}

Looking for parking…

I went straight to “Jabatan Pergigian”, and look at my watch, I’m early by 20mins…Good good.

Huhu…After registration is completed.I read a book and found out something interesting

Airbus A350

Went back home right after my treatment. Argh…that’s it..

Tomorrow, going back to KBR..What a short “leave”

Note: Be advised, I still practicing safe driving while taking pictures.Remember folks, drive safely is the main concern over taking pictures!

Arrived safely at LCCT

Thumbs up to Air Asia!. Today’s flight was quite early than scheduled. It seems they are now improving (i mean a lot) their services. From ground crew till cabin crew. Captain for today flight was Capt Lau, ( I saw him talking to the ground personnel while boarding, he’s quite young).

The weather at Kota Bharu is good, its not raining. We took off about 9.00PM and arrived safely at LCCT around 9.50PM.

(Not so busy at this time)

I think that’s all for tonight.Need to wakeup early for my dental appointment..

Sorry for not taking more picture because of my useless Nokia 5800XM camera function which will produce sound during capture.Even in SILENT mode! Sometimes, I love to snap pictures silently.

Dental Care V2

Today, I’ve got appointment at Mindef to “extract” another two teeth…:(:'(..Well, what to do…Doctor explained throughly to me the other day..Ofcourse, Doctor much much know what to do and what to expect from my treatment..

I woke up early today..Around 7.30AM…but..

After opened eyes, its still “early“..

So…took a nap of “several minutes”…:roll::oops:

time is ticking…

ticking…

and ticking…

I “woke up” for the 2nd time..and..its already 8.55AM…I have an appointment by 10AM..the most late”st” I must depart from home is 9AM…huhu…its raining during this time…So, whats going on my mind is…arrrhh..NVM…still an hour to go…:!:

9.15AM…Ready to go…huh..:>

Drive normally..then…suddenly..just after traffic light Alam Damai…

OMG!!!

Traffic…its so JAM!!B)

The normal period shud be around 2mins..but i’m stuck for 15mins..

Journey continues…MRR2 traffic is quite OK….

then…just before “Smart Tunnel”, traffic heavy again..YES, I always use smart tunnel to go to MINDEF…Shorten my distance…So..As usuall,use smart tunnel instead of “free” ones…DAMN…

Inside smart tunnel also JEM?haiz…this is my first time stuck in smart tunnel..jam…

I arrived safely at Mindef around 10.20AM…20mins late..:oops::oops:

Dental Care

arrrr……today…two of my teeth were removed…88|:'(

I just got back home…the “anesthesia” is still around…need to change the gauze cause blood n blood..huh…but today is much much shorter compared last time “surgery”…this one only extract out..huhu….

arrr…braces braces…because of u la i’ve lost 3 teeths..and another 2 soon…:no::no:XX(

thats it…

I need to rest…

undefined
The ONLY food I can eat..:oops::oops::roll:

undefined

Braces

Well…setelah “terpaksa extract 1 gigi..(kalau x mmg xperlu extract 1 gigi, sbb jenis braces ni yg new generation..later i explain)

Seperti aku difahamkan oleh doktor…Ada 2 jenis braces
a)warna warni atau hampir sama warna dgn gigi
b)besi yg mmg besi..

Kelebihan
a)
i) Bila pakai, nampak mcm tak nampak..haa…tu kelebihan dia
ii) Murah sikit berbanding dgn (b)

b)
i)Hasil yg cepat..kira-kira 1 tahun
ii)Tak perlu cabut gigi (kes aku kene cabut 1 je..”terpaksa

Kekurangan
a)
i) Kene cabut 4 batang gigi aje
ii) Lambat..makan masa kira-kira 2 tahun
iii)Kene kerap checkup
iv)Katakan wayar tahan sehingga 4minggu, kalau x gi tukar, wayar dia dh takde flexibilty untuk “align”
b)
i)Bila pakai, mmg obvious pakai braces..
ii)Harga lebih mahal berbanding (a)
iii)2bulan skali gi checkup
iv)Kalau terlewat, wayar masih bertahan dan berfungsi..

(sumber : Pakar Bedah Oral & Maksilofasial / Orthodontist Specialist)

Jadi, atas pilihan sendiri…aku pilih (b), nasihat doktor pun suruh ambil (b)…sbb kesan yg cepat walaupun mahal sikit..Brapa rege?Nanti aku gtaw..

Jadi, syarikat yg bekalkan braces ni ada hubungi aku ckp nk hantar pada hari ni..aku ckp OK la kan..lagi cepat lagi baik..

Seperti yg dijanjikan…syarikat tu hantar sorang sales “pompuan” dtg umah..bagi la barang tu..check check invoice…harga dia adalah RM1533.20

null
Well, nk ckp terkejut tak jugak..sbb doktor kat PGAT dh gtaw, this braces will cost u around RM13xx and above..

So aku byr guna cheque…:|

Nak kata mahal..takley gak..sbb dia bagi diskaun sbb dijual untuk “Angkatan Tentera Malaysia“, yup..walaupun aku bukan ATM, tapi ada la privelege dia skit2:>>;D

Hurm..kalau buat kat klinik swasta..same material..tapi will cost around..err…RM4 thousand?

null

null

null
The things

Jadi, skrg ni nk tunggu pakai je…huhu..quite scary tgk dawai2 dia…aaarrr…sakit ke??|-|:'(

Dental Care-Checkup

Setelah 1minggu menjalani operasi pembedahan mulut = extraction…

kini aku dh boleh mkn seperti biasa…bantai…:>>|-|

Jadi hari ni pegi checkup..untuk doktor check..mana tawu kot2 ada infection ke apa..aku bertolk dlm kol 11.05AM ke MINDEF seorang diri..hari ni takda sapa yg dpt teman..rilek2..;D

null

Untuk mengelakkan kesesakan,aku gunakan terowong smart..

null

null
(AMARAN: Jangan tiru aksi diatas)

Setibanya di Kem tersebut..Mcm biasa..kene gi kat pos pengawal..ckpnk gi PGAT..amek lesen…aku amek pas dn sbg..

null

Sampai aje..terus gi kaunter..ckp ada appointmnt..takperlu le amek nombor..

null
dlm 8minit..: MOHD NOOR ARNI…

aku pun masuk..

doktor: ok..jadi mcm mana..
aku: ok dah skrng.
doktor: jadi hari ni doktor nk check aje k..
aku: ok..

aku pun ngaaa ngaa..dia check check..ok..dia ckp takda apa2 yg serius..dia suh berkumur dgn kerap..tu je..pastu dia buang jahitan..sakit?tak sangat..cuma rasa la skit2..:>>

itulah pengalaman aku..haiz~~|-|

Bubur McD

waaa…bosan la…pagi petang bubur…dah la x rasa apa2…jadi..aku drive sorang pegi beli bubur mcd drive thru nk hilangkan tekanan..huhuB)

hurm..ada banyaaakk pilihan…tapi..aku bukannye ley makan pun..har har har..

null

null

Order bubur ayam mcd besar 1…tu aja..

null

balik makan..:D:) slow2 mcm baby..

null

Dental Care

arrrrrrrrrrrrrr…. aku paling tak brapa suka bila pegi jumpa doktor gigi…aku tersangat laa fobia bila doktor ckp .. “hurm..ni nak kene cabut ni”…:>:>>|-|haha…

pendekkan cite..aku pegi jumpa doktor gigi kat Kem Kementah,Kementerian Pertahan Malaysia..aik?mesti ramai tertanya2..apsal pegi ke MinDef( Ministry of Defence)?Asal tak buat kat luar..
1)Segala servis yg ditawarkan adalah percuma..1sen pun aku xyah byr..bwk diri je..Kalau klinik luar..cabut gigi dlm RM100 keatas camtu..
2)Ubat-ubatan..juga percuma..satu senpun takyah byr..
cuba pk..kalau cabut kat luar..kene byr RM1xx…ubat?checkup lagi kene lg…B)

Jadi mungkin ramai yg beranggapan servis tahap tenux yg ditawarkan..Kan?Tapi bagi aku..aku tak tempuh semua tu..Aku boleh katakan..semua bilik adalah tersangat bersih dan dihias..bukan cikai2..Aku tak perlu tunggu lama2..sbb ada appointment yg telah diurus oleh Leftenan Kol Suhaimi, adik kepada ayah aku / paksu aku..Jadi, ini adalah kelebihan anak bekas pegawai tentera & saudara terdekat tentera..

dan..

doktor2 semua ada pangkat…bukan biasa…doktor yg rawat aku berpangkat Mejar(doktor check) dan Lef Kol(doktor cabut)..

Servis..alhamdullilah…mmg perfex..tak ada cacat cela..doktor semua baik2 dan bukan seperti yg kita dan aku selalu bayangkan..yela..kalau hospital private ngan gov mana sama kualiti kan…tapi yg ni terkecuali..sbb ini hanya khas untuk kakitangan/keluarga tentera sahaja..

ok..so..bila dah gi xray…doktor suruh cabut…1 gigi..haaaaaaaaaaaa???bila dia sebut ” We have to extract one of your tooth”…pelbagai2 cerita ngeri mula menyelubungi diri..ahahaha…

aku pun tnya la soklan bertubi..antaranya.
1)is this procedure painfull?
doktor – err..yes i think..
aku – for how long…
doktor – it depends…usually for a week..
aku – WHAT????????????a WEEK? *what about my swimmy class…anddd anddd..my taekwondo class??*
doktor – we have to extract is because when u wear the braces, the tooth have some space to move..
aku – hurm…let me think 1st..any other way?
doktor – at the moment..this is only one..

huh..doktor ni mmg speaking..mak aku ada kat blkg..teman..

jadi, aku pun bersetuju untuk “extract”/”cabut” 1 aja gigi..(ini last…lepas ni kalau dia suruh..sorry..taknak dah)

dia pun buat preparation..

skrg ni Lef Kol Dr Sharifah took over my case…

shreekkk…pegibilik dia..

Doktor – R u ready?
Aku – Think so…
Doktor – Have u take ur break1st?
Aku – Not yet..
Doktor – y?
Aku – I’m in hurry this morning..
Doktor- Ic..so..shall we proceed?
Aku – Yes..

bila dia tgh kemas2 pisau gergaji dan beberapa lagi alatan yg sudah cukup buat aku menggeletar..aku tnya..is this procedure will affect my medical?Doc- No..dont worry…

jeng jeng jeng..mula2..dia suh ngaaangaaa..pastu dia masukkan cermin…

ada satu asst dia..buat “suction”

“suction” – sedut semua air liur…

kemudian, dia ambil syringe…MY GOD!! that syringe is sooooo huge!!!!!!!

Doktor- Tahan skit ye..
Aku — aaaarrr…(mulut nganga takley ckp “yer”)

aku dpt rasakan jarum menusuk dan cecair kebas masuk…arrrr…sakit la skit…aku x biasa..bukn ari2 cabut gigi..:oops:

lepas dah cucuk..ada la beberapa minit..doktor usik..tnya..rasa tak..aku ckp..tak…dia pun amek mcm gerudi..zrit zrit zrit gigi…aduh…ni yg takut ni..sambil tu dia buat suction…semua air liur aku mesin sedut…..kering mulut…arr.aku xnk cite/igt lagi…fobia..pendek cite..dlm 15minit..selesai..dia jahit2…dia bg kapas..suh gigit…tiap2 15min tukar…Wow..

dia ckp kebas hilang dlm 1 jam..kalau sakit mkn ubat painkiller T.Paracetemol 500mg..

aku pun balik..baring senyap2…msa berjalan..nk hampir 1jam..dh 4kali tukar gauze..tapi..kesakitan tak rasa lagi…

jam ke dua…masih tidak sakit lagi..darah masih tetap keluar..kena tukar gauze dgn kerap..

jam ke tiga… hurm..kesakitan nampaknya akan datg…sebelum je dia serang aku mkn ubat..hua hua hua..jadi tak sakit..

selama hampir 23jam aku tukar gauze…1jam=60minit..1jam 4kali tukar…jadi 23×4=92kali tukar gauze..haiz~~..

keesokkan hari..dara kuar..tapi x bynk…pipi kene letak ais..gigit mmg takley gigit la..

disebabkan aku xley gigit..aku kene la makan makanan bayi..iaitu….

nullya….bubur..:roll:4hari aku makan bubur..tanpa apa2 dlm..naaasi semata2….kalau ada ayam pun aku xley mkn..

null

null

nulloh my gosh!!!!:-/:-/

aku dpt mkn mcm biasa lepas 5hari..ehehe…

jadi, next appointment pada 11/2