Archive for October, 2008

Dah abis Interview MARA

ehehe..interview MARA sangat singkat..cite dia mcm ni..

aku dtg ngan papa ngan mama aku naik kete..dari rumah kuar dlm 7.20AM…+ jem kete…sampai2 kat MARA dah dlm kol 8.55AM..jadi sempat agy ar aku nk gi kafe minum2…errrkk..mmg tak selera la nak bantai makanan pepagi buta…+nervous..jadi aku amek air teh o jer..minum 1/4 je..huh..:>>

mak aku la, dia jumpa kawan2 lama on the way gi kafe…sbb dia dulu keje kat pertama kompleks..pegawai insolvensi…jadi aku mendahului la dulu =p

——
lepas dah habis sume..aku pun gi la kat lif…pengawal kat sana tnya, nk gi interview?Turun bawah situ…aku pun cari la bawah mana..tup2 jumpa kat Bank islam..ada mcm tangga bergerak (eskelator)…

null

turun2 je aku nampak member aku…NAS~..ahaha..dia tu mcm tunggu aku jer =o;D..kitorang pun borak arr jap..pastu Joe (senior APFT) miskol aku..then aku tgk HP…dia pun tego aku..maklumlah..kitorang tak penah jumpa..kenal kat forum jer..ehehe..

pendekkan cite..aku tunggu punya tunggu..dari kol 9AM…dah dekat kol 1PM..En Malik ckp bebudak yg IV kat tingkat 9 gi lunch dulu…IV sambung lepas lunch…ehehe..lucky for me..aku mmg dah lapar dah..jadi aku dan mak aku gi la sogo (ayah aku gi keje,drop kitorang jer)..lunch kat situ..

null

lepas dah lunch…aku pun tunggu..mak aku balik..ayah aku amek..time tunggu, aku jumpa la sorang budak..name dia Kushairy, panggil dia Kucai..ehehe..borak punya borak..EN Malik suh sume org naik atas…

kat atas dah la sejuk..mmg mendebarkan…

En malik pun panggil…(nama org pertama).,…tak sampai 2 minit..dia kuar..aku pelik..cepatnye..

Then nama aku lak..(im the 2nd one!)…

APa yg dia tnya,

amek skolah mana?Bila nk masuk dan ada apply MAS/Air Asia..? aku pun jawab..then dia tnya, aku ade soklan…aku pun tnye la…

Dia ckp, awak paham apa yg saya terangkan..aku ckp, ya saya paham…terima kasih…

ehehe…itu je…

dlm 5-6minit kot..

aku balik naik la LRT…papa amek kat LRT BTS…balik je terus main game…:))

Advertisements

Interview MARA

Aku dpt panggilan dari MARA (padahal aku duk sibuk kol dorang tnya)…aku dikehendaki hadir untuk sesi temuduga di Bilik Anggerik Tingkat 9 pada 9AM… 23/10..khamis..

Terima kasih kepada Encik Malik yang sanggup melayan karenah aku..huhu..walaupun dia busy..

risau jugak nie…ye la..ni je peluang untuk pergi ke APFT..

wish me luck

Keputusan MAS dah keluar…

Hari ini, aku call MAS dlm kol 11.23AM dan bercakap dengan Cik Intan (MAS HR)….berkenaan result MISPA 31/7…dia tnya, which session..pagi or afternoon?aku ckp pagi…Nama?then aku gtaw nama..dia terus jawab, I’m sorry..awak gagal ujian ni..

Walau apa pun..aku masih berbangga sebab in the first place..aku shortlisted dan SEMPAT duduki ujian Psychomotor ngan MISPA..while there are lots of people out there hoping to get shortlisted..N ATLEAST, aku tahu mcm mana MAS nye MISPA..so next time aku jadi Private Cadet..aku sit 4 MISPA, I know what I;m going to face…arrr..:>>:))

Many Thanks Malaysia Airlines for this oppurtinity and for your time especially to Kak Intan & En Sharul dan tidak lupa En Hafiz yang slalu layan aku berkenaan pertanyaan…Terima kasih sekali lagi sbb shortlisted kan saya dulu…

ehehe:)

so, life must move on..~~

Thanks again to
null
(image credit : holidaytours.com.my)

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

— Sir Winston

Maybankard Visa -2

Hurm…:D:>>;D

Seperti yang dijanjikan…Maybank telah refund balik RM91.50 aku hari nie..setelah 16hari dia “float”…huhu..

Image Hosted by ImageShack.us

Transaksi RM10 ke…RM20 ke..tu sume isi minyak..huhu…

Maybankard Visa – 1

Setelah berbincang dengan pihak Maybank…dorang ckp tak perlu isau…sbb merchant akan antar resit ke bank…dan bank akan creditkan akaun dorang..tapi disebabkan kes aku..2 kali swipe…1st time takde resit..jadi merchant takkan dpt $$$ aku…hahaha…tapi kene tunggu 17/10 baru $$$$ masuk ke akaun aku balik..huh

Balik KL Daaa =)

Setelah 5 hari berada di Kelantam…(bukan kelantan):))88|:crazy:

kini aku dlm perjalanan pulang ke KL…ikanku yg berada di rumah tu sedang menanti..ehehe:lalala:

Ketika dlm perjalanan, ada satu banner menarik perhatian yang mengandungi ejaan yg salah,anda cuba teka apa yg salah…

Image Hosted by ImageShack.us

…Sebelum mulakan perjalanan yg beratus ratus kilometer (dlm 440KM) dari KB–KL…Kereta perlu diberi makanannya…alangkah terkejut sbb ramai gila..huh..jem lagi kat stesen minyak..sbr je le..

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Jauh lagi~~~~:'(|-|

Image Hosted by ImageShack.us
ada kete xcident masuk dlm longkang…tiada kemalangan serius berlaku..tetapi menyebabkan jem sehingga hampir 5KM..(abaikan kakak aku):>

Setelah beberapa jam..tibalah di Raub..makan time~88|

Image Hosted by ImageShack.us
Ini adalah menu aku…hurm..dorang eja nama aku ker??:>>:))

semasa dlm perjalanan..papa aku ngantuk…so…betul2 depan ZOO NEGARA…papa aku kuar duk blakang…aku take over (in this case took over sbb dah buat)..ahahaha…1st time bwk kete balik kampung…padahal bape KM je lagi..dlm 14KM je kot..30minit…dlm kol 2AM gak sampai rumah..

terus tido…tapi sblum tu bagi makan ikan..sian fish aku..:P

Open Ouse Hari Raye…

Hari raya mmg tak sah kalau takde open house…seperti rutin tahunan..aku akan pegi 4 open house..makcik2 aku jugak..mmg buat khas untuk keluarga aku dan adik bradik dia..

Ketika dlm perjalan ke open house

dan aku tertarik dengan kerusi ni..haha..cute..

ketika aku sedang duduk bersila melantak kue-kue diatas meja (rendah..sbb tu duk bersila)..ada se-ekor kucing datang menganggu diriku…Bobby nama dia..

Lepas dah serang umah no 1…kini tiba masanya ke rumah no 2..
semasa dlm perjalanan ke rumah no 2…anak buah aku iaitu Muhamad Rayyan Mikhail bermain-main bersamaku didalam kereta..huhu..kiut mcm paksu dia..

Misi pengumpulan duit raya bermula..:D:p:>>

KB Mall di malam hari :roll::>> (aku x penah pegi pun..hahaha:))

Kampung Halaman -Pengkalan Kubor,Tumpat, KELANTAN

ehehehe….Raya mesti la nk kene balik kampung kan…sedare2 sume ade kat sana…B):p

Apa lagi, bila sedare2 dah berkumpul…mesti la tnya khabar…tak terkecuali la aku..haha..:lalala:

“Adik blaja mane skrg”?
:roll:errrrr…aku pun ckp la tunggu MAS nye result…2nd stage..or masuk APFT privately..
“00ooo..Kwn uncle salim pun ada yg pilot…fireflyz x silap”..

(perbualan pun diteruskan),….aku goreng la sikit :>>:yes:

Adus…satu kampung dah tahu…pegi on pen ouse…org tu tnya…jwb…pegi tmpt lain..org tu tnya…jwb lagi…means…sume org dah tahu…:idea::)huh…malu:oops:

-=-===–=-

Pada malam hari, aku tidak ketinggalan bermain….BUNGA API..hahaha…join kanak-kanak dan juga anak buah menghabiskan bungapi…


Nk bakar mercun…mercun papan…mancis..roket..mercun das tu je la aku brani…aku tidak akan sesekali main mercun bola/ketupat…:> meriam buluh jauh sekali..

Dan ini adalah “kampung”…besar la gak rumah..”meriah”

Ni bantal bayi…Huh..tiba2 je..takpe la..aku selitkan gak..sbb under kategori “kampung”

Halaman (area) rumah di kampung..besar….:)



Yang menariknya tentang kampung aku nie…adalah tanah dia..Ya..Tanah..knapa dengan tanah??Ianya milik Nenek aku..Banyak ke??Dari kampung aku(gambar diatas) sampai ke hujung laut dan blakang rumah.. lagi..banyak dan besar =)..:>> tanah perkuburan pun kerajaan terpaksa beli dari nenek aku & kawasan bebas cukai (bersempadan dengan TABA) pun kerajaan beli..tanh dia jugak..88|
Buktinya ada resit cukai tanah..haha..*apsal aku berminat sgt ngan harta-harta nya nie..hahaha*


Pemandangan yang indah…




Ayam??:>:>

Dan juga buah…Buah apa tue ha?cempedak kaa?

Dan ini adalah surau yang bape kaki dari rumah..dlm masa 5 saat dari pintu rumah ke pintu surau..

Time aku boring2…kakak aku ajak gi Kawasan Bebas Cukai..aku pun ikut je la…dlm perjalanan ke kawasan bebas cukai…aku ternampak…
Kambing sedang bermesra…

yang aku terpegun…nama jalan adalah sebahagian nama nenek aku…(mungkin sebab tanah dia)

Dan ini adalah “notis” kawasan bebas cukai..

Pernahkah anda terlihat “jenama” nie?

Disebabkan sifat ingin tahu aku yg tinggi..jadi aku geledah almari kat bilik ayah aku dan terjumpa buku pakcik aku (tahun 1969)..cantik tulisan dia..

dan resit zaman dulu…tulis ngan jawi tue…

Semayang Raya

Aku bertolak dari KL kol 12.20AM..tepat…sbb aku matikan jam pada time tu..dan sampai di kampung exactly 6.30AM..Sepatotnya perjalanan memakan masa 8jam…Tukar topik;D

Semayang Raya pada tahun 2008 adalah satu pengalaman yang aku takkan lupakan..Ye la..sebab tahun lepas (2007) raya kat KL..balik kg lambat (1minggu lepas raya)…sbb kue+aku SPM..:(

tapi tu bukan sebab utamanya..

cerita dia bermula begini..

Aku dan keluarga+sanak sodara semua berkumpul dan bertolak sama2 gi mesjid…dlm 1KM..dekat jugak..jln kaki dlm 8minit..dlm 3-4kete jugak la…aku naik kete ngan papa+abg+atuk aku..aku ingat lagi…sampai kat masjid tu..dlm kol 8.30AM…jadi…dah ramai…kete mmg bnyk gila..parking pun bersepah..jadi bila lepas papa aku parking…aku pun turun..pimpin la atuk aku (umo 90thn kot..)..Bila tengok tu..mmg SESAK…sampai takde tempat duduk kosong boleh masuk…org pun berjujuk jujuk (berpusu-pusu) dan berdiri kat pintu masuk utama..mula2 papa aku suh “tok ayah” dok kat luar..dia taknak…nk jugak kat dlm…pastu..papa kuarkan arahan kat aku..suh aku bwk masuk dia…WHAT??Tengok nk jalan pun susah…tapi..aku pun..slamba..cuit bahu orang suh bagi laluan…aku bley bet (gerenti) kat korang..sume org kiri kanan blakang atas..tengok kat aku..time tu aku ngan atuk aje berdiri..org lain sume duduk la…kan tgh bertakbir..

Jadi bila aku duk cuit2 bahu nk mintak laluan…ada la satu pakcik ni…dia tnya.. ” aji mat nk gi mano nie”..aku ckp la..”bwk gi depan”…Dia pun..mcm cakap (kuat jugak la)…wi haji mat lalu ni..wi haji mat lalu…orang yg dengar…ntah knapa tiba2 mcm bagi laluan/berdiri…fuh…clear jalan..aku yg tengh tergamam ni..duk blakang..perhati dari jauh…pakcik tadi bwk betul2 kat barisan depan..ke brapa x pasti..sbb aku dah duduk..

Sejak dari pada tu baru aku tahu bahawa atuk aku ni seorang yg dihormati..ye la..ketua kampung..Org yg tengah duduk boleh bangun offer “seat”…

Time balik la..sume orang gi salam dengan dia..disebabkan aku ngan atuk aku je duk area dlm masjid..papa aku ngan semua kerabatnya duk luar masjid(bukan main hall)…aku la kene pimpin atuk aku kuar…on the way back nk kuar hall..tiap2 2 langkah..org mari salam..cium pipi atuk aku..aku duk sblh dia tgk je la..ramai sangat org salam ngan dia..

aku yg sipi-sipi ngantok sbb tak tido dari smlm (berjaga time papa drive)…mmg “terjaga”..huh:!:

Lpas balik smyg…banyak org dtg umah..bukan beraya..sorang antar laksa..sorang antar nasik krabu..sorang antar nasik blauk..sorang antar nasik kapit..huh..

aku bantai aje..mane yg ada.:D:p

dlm kol 12am..baru aku tido…lepas melayan pertanyaan sedara2…

(kisah diatas adalah kisah benar yg berlaku pada 1/10/2008 8.45AM yg tidak akan dilupakan oleh Rezolles)